Ο Γιώργος Οικονομίδης ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες ώς πρός τό ζήν.
Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και εκφωνητής επί τριετία σε Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), συνεχίζει επί σειρά ετών το λειτούργημά του στο διαδίκτυο με δικές του Ιστοσελίδες.
Το επόμενό του βήμα στην δημοσιογραφία είναι το διαδικτυακό του κανάλι www.Pieria.tv,
όπου είναι ο Εκδότης και Διευθυντής και ασχολείται κυρίως με θέματα του Νομού Πιερίας,
δίχως να παραβλέπει τα Εθνικά και Διεθνή γεγονότα όταν αυτό είναι εφικτό.
Είναι δημοσιογράφος και τακτικό μέλος στην “ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ”
[UNION OF JOURNALISTS OF NEWSPAPERS, PERIODICAL & ELECTRONIC MEDIA OF NORTHERN GREECE]
Απο πότε ασκείτε την δημοσιογραφία?
Κατ’ αρχήν θέλω να σε ευχαριστήσω για την επιθυμία σου να μου πάρεις αυτή την συνέντευξη.
Στο ερώτημά σου λοιπόν: Δημοσιογραφία ασκώ από το 1990 εάν θυμάμαι καλά, με μια μόνιμη στήλη που είχα σε επαρχιακή εφημερίδα κάνοντας δειλά τα πρώτα μου βήματα με την… «πένα».
Έκτοτε διάφορα μέσα φιλοξενούν τις εργασίες μου.
Επίσης, -εάν το θεωρήσουμε και αυτό δημοσιογραφία- εργάστηκα και ώς εικονολήπτης σε τηλεοπτικούς σταθμούς, μια αποστολή που την αγαπώ καθώς απεδείχθη.
Την δημοσιογραφία την θεωρώ λειτούργημα και όχι επάγγελμα, ένα λειτούργημα όμως που πρέπει να είναι αντικειμενικό και αληθινό, διότι από το επάγγελμα του δημοσιογράφου δεν μπορεί κάποτε να λείψει και ο «κιτρινισμός».
Ποιές σελίδες διαχειρίζεστε?
Αυτή η ερώτηση για να απαντηθεί, θα πρέπει πρώτα να ενημερώσω, ότι, στα τελευταία χρόνια από την έντυπη δημοσιογραφία μεταπήδησα στην ηλεκτρονική, δηλαδή στο διαδίκτυο.
Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσω, ότι, πιστεύω στον Θεό και δέχτηκα τον Ιησού Χριστό στην ζωή μου από το έτος 1988, και κατά συνέπεια η πρώτη μου Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από μια Χριστιανική Ιστοσελίδα. Έτσι και έγινε. Μετά από μεγάλη «ταλαιπωρία» κατάφερα να εκδώσω την Ιστοσελίδα www.sporeas.gr την οποίαν και ενημέρωνα συνεχώς με Χριστιανικά θέματα και πολλές ερωτήσεις αναγνωστών τις οποίες –με ευθύνη- έπρεπε να απαντώ.
Δυστυχώς όμως, θεώρησα ότι δεν μπορούσαν να «παντρευτούν» αυτά τα δύο, δηλαδή Χριστιανικό και κοσμικό στοιχείο, και την www.sporeas.tv την μετέτρεψα σε www.pieria.tv καθ’ ότι κατάγομαι από τον Νομό αυτόν. Εκεί λοιπόν υπάρχουν όλα τά ρεπορτάζ μου τοπικού –και όχι μόνο- ενδιαφέροντος.
με διάφορα θέματα και εκδηλώσεις Βιβλικού περιεχομένου.
Σε ποίο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού είσαστε εκφωνητής?
Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, ήταν καθαρά κοινοτικός σταθμός, που φιλοξενούσε διάφορες Εθνικότητες για να προβάλλουν τις θέσεις τους. Στον σταθμό αυτόν –και στο Ελληνικό πρόγραμμα- μεταξύ άλλων υπήρχε και Χριστιανική εκπομπή την οποία και άρχισε ένας φίλος και αδελφός για πολλά χρόνια. Χάριν αυτού, εφόσον μου έκανε την πρόταση, προστέθηκα και εγώ ώς εκφωνητής για κάποια χρόνια μαζί του. Μετά από κάποιο κόλλημα του αδελφού ανέλαβα μόνος μου την εκπομπή.
Ποια θέματα καλύπτετε στην δημοσιογραφία σας?
Τα θέματα που καλύπτω; Πέραν από το Βιβλικό μέρος στην www.BibleMedia.tv , το δημοσιογραφικό κομμάτι στην www.pieria.tv περιλαμβάνει κάθε είδους θεματολογία στην οποίαν και μπορώ να φέρω εις πέρας. Ότι δεν το καταφέρνω απλά δεν το αγγίζω.
Όλη η εργασία των ρεπορτάζ που μπορεί να δεί κάποιος στο δημοσιογραφικό σάϊτ αλλά και στο Χριστιανικό, που φέρει την υπογραφή μου, είναι δική μου επιμέλεια. Δηλαδή, η κάμερα, η συνέντευξη, το μοντάζ, οι τίτλοι, το ανέβασμα και η δημοσίευση, περνούν όλα από εμένα, και αυτό ομολογώ ότι με κούρασε αφάνταστα, μου στοίχησε, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχικά καθώς και στην υγεία μου, διότι καθήμενος στον υπολογιστή για ώρες και ώρες κάθε ημέρα, το μόνο που μπορείς να αποκομίσεις είναι προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα! Κοιλίτσα και ασθενή όραση.
Πότε πρωτοασχοληθήκατε με την δημοσιογραφία?
Την ερώτηση αυτή την απάντησα στην πρώτη σου ερώτηση. Από το 1990 πιστεύω. Πρίν από αυτό όμως είχα και το «μικρόβιο» ή το «ψώνιο» αν προτιμάς, να ασχοληθώ με την δημοσιότητα και άρχισα την «υποκριτική», με σπουδές σε Δραματική Σχολή. Ήθελα να γίνω ηθοποιός (τρομάρα μου) και ευτυχώς δεν το κατάφερα σε ένα τέτοιο βρώμικο (σε εισαγωγικά ή μη) κύκλωμα.
Έτσι το «μικρόβιο» εξελίχθηκε στην ασθένεια της δημοσιογραφίας.
Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει επαγγελματικά δημοσιογράφος και ποιά είναι τα απαραίτητα προσόντα που απαιτούνται?
Αυτή η ερώτηση θα είχε ενδιαφέρον λίγα χρόνια πρίν, δηλαδή πρίν το διαδίκτυο. Σήμερα ο καθένας μπορεί να είναι δημοσιογράφος με κάποιο Blog ή μια Ιστοσελίδα. Δεν μιλώ φυσικά για τους μεγαλοδημοσιογράφους όπου ασχολούνται καθαρά επαγγελματικά, είτε στην τηλεόραση είτε σε εφημερίδες και ραδιόφωνο.
Εμείς οι μικροί (όχι απαραίτητα ηλικιακά – είμαι κιόλας 56) πιθανόν να μη λογιζόμαστε και ώς δημοσιογράφοι διότι στα μάτια των… «μεγάλων» ήμαστε όντως μικροί, άσχετα που κάποιες φορές από εμάς τους μικρούς «κλέβουν» θέματα οι μεγάλοι και τα κάνουν δικά τους, όπως τηλεοπτικά πλάνα δικά μου «εκλάπησαν» από τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας και εφημερίδα πρώτης σε κυκλοφορία, όπου και κάλυψαν τα λογότυπά μου στα πλάνα. Με αυτό θέλω να τονίσω πως, «τα απαραίτητα προσόντα που απαιτούνται» είναι η αγάπη σε αυτό που κάνεις, η εντιμότητα, η αντικειμενικότητα, το πάθος για την αλήθεια, και περισσότερο η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Με λίγα λόγια, πρέπει να είσαι «ερασιτέχνης», φυσικά με την έννοια του «εραστού» ώς εραστής της τέχνης.
Δημοσιογραφία και προσωπικά πιστεύω σας. Δυσκολευτήκατε ποτέ ώστε να μεταδώσετε μία αντικειμενική ενημέρωση?
Δεν μπορώ να φανταστώ την μη αντικειμενική ενημέρωση, διότι αυτό θα σημαίνει «νερό στο κρασί μου», θα σημαίνει δόλο, θα σημαίνει –πιθανόν- χρηματισμό, και κατά συνέπεια κιτρινισμό δημοσιογραφίας που αντίκειται στην δημοσιογραφική δεοντολογία. Παράδειγμα, όταν είμαι σε ρεπορτάζ, προσπαθώ πάντα τα γεγονότα να τα ερευνήσω και από τις δυο πλευρές,
και των καταγγελλόντων και των καταγγελλομένων, όσον αυτό είναι εφικτό. Πέραν τούτου, κάτι που με ενοχλεί αφάνταστα και ήρθα σε ρήξη με άλλους συναδέλφους, είναι η αναδημοσίευση ξένων άρθρων δίχως να αναφέρουν την πηγή του άρθρου με συνέπεια να τά παρουσιάζουν ώς δήθεν δικά τους. Αυτό με ενοχλεί και το απεχθάνομαι.
Με το σκεπτικό αυτό αντιλαμβάνεσαι πιστεύω ότι πλησίον είναι και η στάση μου στην αντικειμενική ενημέρωση. Για τά προσωπικά πιστεύω μου, αρκετές φορές τα «παντρεύω» με την αρθρογραφία, αν και δεν αρμόζει στον δημοσιογράφο να προβάλλει τά προσωπικά του πιστεύω. Εγώ δυστυχώς το κάνω κάποιες φορές διότι είναι στην φύση μου να μη μπορώ την αδικία και την βλάβη που κάποιοι προκαλούν στους άλλους και έτσι ξεσπώ –ανορθόδοξα κάποιες φορές-, με την αλήθεια όμως.
Ποιό ήταν το πιο δύσκολο γεγονός που καλύψατε?
Δύσκολο γεγονός! Χμ…, δεν μπορώ να διαχωρίσω το δύσκολο από το εύκολο, διότι απλά τα θεωρώ όλα «δύσκολα» εφόσον έχεις να κάνεις με την ενημέρωση. Δηλαδή, η ευθύνη του να ενημερώσεις το κοινό σου είναι μεγάλη, άρα και δυσκολία θα υπάρχει σ’ αυτό. Συγκεκριμένα όμως δύσκολα γεγονότα υπάρχουν, όπως για παράδειγμα μια έρευνα (Reporting) που έκανα για μόλυνση ποταμού από παρακείμενα εργοστάσια, με κόπο και κίνδυνο κάποιες φορές,
με πολυήμερη προσπάθεια να πετύχω την κατάλληλη στιγμή που θα «ξετινάξει» την έρευνα, με την κάμερα να παίρνει «φωτιά» καθώς και με χρήση Drone (ελικοπτεράκι) για εναέρια πλάνα, όπως και με εμπόδια στο να μιλήσουν κάποιοι γνώστες των πραγμάτων στην κάμερα, όλο αυτό σε «αποθαρρύνει» και πολύ περισσότερο όταν δεν τελειώνεις για να το δημοσιεύσεις
λόγω έλλειψης των απαραίτητων στοιχείων. Αυτά θεωρώ δύσκολα γεγονότα.
Θα παρατήρησες πιστεύω ότι, στην παρένθεση μετά την λέξη «έρευνα» έγραψα «Reporting» και όχι ρεπορτάζ. Λίγοι ίσως το γνωρίζουν αυτό αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο. Το ρεπορτάζ είναι η κάλυψη κάποιου γεγονότος, ενώ το Reporting σημαίνει ΕΡΕΥΝΑ. Έτσι λοιπόν μπορώ να ενισχύσω την έννοια της δυσκολίας σε κάποιο γεγονός. Ναι, η έρευνα (Reporting) κρύβει δυσκολίες και κινδύνους.
Πώς επιρεάζει η δημοσιογραφία την άποψη των αναγνωστών της?
Η δημοσιογραφία επηρεάζει κατά πολύ την άποψη των αναγνωστών. Για να έχουν άποψη όμως οι αναγνώστες πρέπει να δούνε την δημοσιογραφία και το αντικείμενό της. Από εκεί αρχίζει και ο επηρεασμός! Κάποιοι θεωρούν αλήθεια αυτά που τους μεταδίδεις ενώ άλλοι όχι, και έτσι γίνονται οι διαμάχες και οι διαχωρισμοί, περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, όπου υπάρχει η απ’ ευθείας συνομιλία. Για τα μεγάλα ΜΜΕ δεν χωρά αμφιβολία ότι επηρεάζουν την μάζα των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σ’ αυτά. Η προπαγάνδα γίνεται πάντοτε μέσα από αυτά τά μέσα ενημέρωσης.
Είναι η δημοσιογραφία το κύριο επάγγελμά σας?
Εφόσον προανέφερα την δημοσιογραφία με την έννοια του εραστού, επόμενο είναι για ‘μένα ότι δεν την ασκώ βιοποριστικά. Δεν είναι το κύριο επάγγελμά μου (αν και όλες μου η μέρες και ώρες εκεί καταναλώνονται) διότι λαμβάνω κάποια σύνταξη εξωτερικού με την οποίαν και ζώ. Όσο μπορώ τουλάχιστον…!
Μπορεί να συνεργαστεί κάποιος μαζί σας?
Τώρα πάτησες το ευαίσθητο σημείο μου, «κι’ αυτό είναι μείον μου» όπως λέει το τραγούδι!!!
Ο καθένας –του ιδίου ενδιαφέροντος- μπορεί να συνεργαστεί μαζί μου. Το μεγάλο μου παράπονο και ο πόνος της ψυχής μου, είναι ότι πολλάκις παρακάλεσα για συνεργάτες αδελφούς στο Χριστιανικό μέρος των Ιστοσελίδων, να ενωθούμε ώς ομάδα με τον καθένα να προσφέρει αυτό που γνωρίζει τεχνικά. Επίσης παρακάλεσα (και με έντονη προσευχή) να βρεθούν αδελφοί όπου να μπορούν να τα «λένε», να είναι εκφωνητές σε Βιβλικά προγράμματα, διότι δεν μπορώ όλα να τα κάνω μόνος μου.
Δυστυχώς «αγρόν ηγόρασαν» και ουδείς επέδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον. Τόνισα μάλιστα ότι, το διαδίκτυο είναι σήμερα ο καλύτερος αγρός για Ευαγγελισμό, αλλά δεν το έλαβαν υπ’ όψιν. Εκτός εάν δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, κάτι που ευτυχώς δεν το αποδέχομαι.
Το δυστύχημα είναι και το εξής: Αρκετοί βλέπουν μια τέτοια συνεργασία με τις παρωπίδες του δογματικού τους κατεστημένου, ωσάν να δίδαξε ο Χριστός δόγματα και θρησκεία και όχι πίστη και ελευθερία.
Στο δημοσιογραφικό κομμάτι, και εκεί επεδίωξα συνεργασίες, αλλά ο ανταγωνισμός και η υπερηφάνεια δεσπόζουν και δεν οδηγούν σε καρποφόρες συνεργασίες. Ο καθένας θέλει να φαίνεται αυτός μπροστά και το όνομά του να φιγουράρει πρώτο! Αυτό δυστυχώς ένοιωσα και με τους αδελφούς που ζήτησα συνεργασία, τόσο στον www.sporeas.gr όσο και στην www.BibleMedia.tv.
Πιστεύω δε, ότι εάν πρόσφερα μισθό, τότε «ουρά» θα γινόταν από τους επίδοξους «συνεργάτες» πιστούς!
Η συνεχή ενημέρωση θέλει χρόνο και δύναμη. Απο πού αντλείται την δύναμη και αντικειμενικότητα των ρεπορτάζ σας?
Εδώ ας μου επιτραπεί να κάνω έναν διαχωρισμό. Τα περισσότερα Blogs δημοσιεύουν (βλέπε αναδημοσιεύουν) εργασίες άλλων σε μεγάλο ποσοστό, και όπως προείπα παραπάνω πολλές φορές δεν αναφέρουν ούτε την πηγή τους. Εγώ δεν δύναμαι να αναρτώ τόσα πολλά άρθρα για τον λόγο ότι το 95% των ρεπορτάζ είναι δικά μου και μόνο δικά μου. Άρα, ανάρτηση θα κάνω όταν
έχω ρεπορτάζ, κάτι το οποίον γίνεται σχεδόν καθημερινά.
Όσο για τον χρόνο και την δύναμη; Τον πρώτο τον έχω, το δεύτερο αναζητώ. Πράγματι κουράστηκα όλα αυτά τά χρόνια με συνέπεια να θέλω να τά παρατήσω και να ξεκουραστώ. Γιατί δεν το κάνω; Απλά διότι (το έγραψα παραπάνω) το «μικρόβιο» ή το «ψώνιο» δεν μου επιτρέπει την πολυτέλεια της ανάπαυσης. Πιστεύω δε πώς εάν μπει στη ζωή μου κάτι ανώτερο που να μπορώ να ασχοληθώ (σύντροφος για παράδειγμα), θα παρατήσω όλα τα παραπάνω (εκτός από το Βιβλικό κομμάτι φυσικά) και θα πώ το κραυγαλέο «Αλληλούια» για να ξεκουραστώ επιτέλους (και πάλι γέλιο).
Τέλος, κλείστε με την αποψή σας για όσους ασχολούνται με την ενημέρωση.
Τί άποψη να εκφέρω; Όσοι ασχολούνται καλώς πράττουν, μάλλον θα εννοείς συμβουλή ή συμπλήρωμα σε όσους ασχολούμαστε με την ενημέρωση.
Από τά παραπάνω πιστεύω να δόθηκε ο στόχος που θα πρέπει να έχουμε όσοι ήμαστε ή το παίζουμε δημοσιογράφοι. Το κύριο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε όλοι μας, είναι η αποφυγή της κίτρινης δημοσιογραφίας και η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτά τά δύο εάν ξενίζουν (δεν τα γνωρίζουν) κάποιους συναδέλφους, τότε όντως το «παίζουν» τέτοιοι, και όσοι τά γνωρίζουν και δεν τά τηρούν, δεν διαφέρουν από τους… «παιχνιδιάρηδες»!
ΠΗΓΕΣ και μέσα πληροφόρησης
www.Pieria.tv
www.BibleMedia.tv
www.sporeas.gr
Ν.Σ. 26/3/2016
Αρθρογράφος σε εφημερίδες με δική του μόνιμη στήλη και εκφωνητής επί τριετία σε Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού (στην Ελληνική γλώσσα), συνεχίζει επί σειρά ετών το λειτούργημά του στο διαδίκτυο με δικές του Ιστοσελίδες.
Το επόμενό του βήμα στην δημοσιογραφία είναι το διαδικτυακό του κανάλι www.Pieria.tv,
όπου είναι ο Εκδότης και Διευθυντής και ασχολείται κυρίως με θέματα του Νομού Πιερίας,
δίχως να παραβλέπει τα Εθνικά και Διεθνή γεγονότα όταν αυτό είναι εφικτό.
Είναι δημοσιογράφος και τακτικό μέλος στην “ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ”
[UNION OF JOURNALISTS OF NEWSPAPERS, PERIODICAL & ELECTRONIC MEDIA OF NORTHERN GREECE]
Απο πότε ασκείτε την δημοσιογραφία?
Κατ’ αρχήν θέλω να σε ευχαριστήσω για την επιθυμία σου να μου πάρεις αυτή την συνέντευξη.
Στο ερώτημά σου λοιπόν: Δημοσιογραφία ασκώ από το 1990 εάν θυμάμαι καλά, με μια μόνιμη στήλη που είχα σε επαρχιακή εφημερίδα κάνοντας δειλά τα πρώτα μου βήματα με την… «πένα».
Έκτοτε διάφορα μέσα φιλοξενούν τις εργασίες μου.
Επίσης, -εάν το θεωρήσουμε και αυτό δημοσιογραφία- εργάστηκα και ώς εικονολήπτης σε τηλεοπτικούς σταθμούς, μια αποστολή που την αγαπώ καθώς απεδείχθη.
Την δημοσιογραφία την θεωρώ λειτούργημα και όχι επάγγελμα, ένα λειτούργημα όμως που πρέπει να είναι αντικειμενικό και αληθινό, διότι από το επάγγελμα του δημοσιογράφου δεν μπορεί κάποτε να λείψει και ο «κιτρινισμός».
Ποιές σελίδες διαχειρίζεστε?
Αυτή η ερώτηση για να απαντηθεί, θα πρέπει πρώτα να ενημερώσω, ότι, στα τελευταία χρόνια από την έντυπη δημοσιογραφία μεταπήδησα στην ηλεκτρονική, δηλαδή στο διαδίκτυο.
Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσω, ότι, πιστεύω στον Θεό και δέχτηκα τον Ιησού Χριστό στην ζωή μου από το έτος 1988, και κατά συνέπεια η πρώτη μου Ιστοσελίδα στο διαδίκτυο δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από μια Χριστιανική Ιστοσελίδα. Έτσι και έγινε. Μετά από μεγάλη «ταλαιπωρία» κατάφερα να εκδώσω την Ιστοσελίδα www.sporeas.gr την οποίαν και ενημέρωνα συνεχώς με Χριστιανικά θέματα και πολλές ερωτήσεις αναγνωστών τις οποίες –με ευθύνη- έπρεπε να απαντώ.
(www.sporeas.gr)
Αυτή η Ιστοσελίδα ήταν γραπτού περιεχομένου, κάτι το οποίον με «κούρασε» τόσα χρόνια και σκέφτηκα το γραπτό να το κάνω εικόνα! Και δημιούργησα την Ιστοσελίδα www.sporeas.tv , με βιντεολήψεις μηνυμάτων, κηρυγμάτων, ομολογιών πίστεως και διάφορα άλλα θέματα. Με την άφιξή μου στην Ελλάδα (εφόσον για 20 χρόνια έζησα στο εξωτερικό) και κατοικώντας στην γενέτειρά μου την Κατερίνη, άρχισα και πάλι να ασχολούμαι με το ανοικτό ρεπορτάζ ή το ελεύθερο ρεπορτάζ με πολιτικοκοινωνικά και άλλα θέματα, τα οποία και φιλοξενούσα στην υπάρχουσα Ιστοσελίδα www.sporeas.tvΔυστυχώς όμως, θεώρησα ότι δεν μπορούσαν να «παντρευτούν» αυτά τα δύο, δηλαδή Χριστιανικό και κοσμικό στοιχείο, και την www.sporeas.tv την μετέτρεψα σε www.pieria.tv καθ’ ότι κατάγομαι από τον Νομό αυτόν. Εκεί λοιπόν υπάρχουν όλα τά ρεπορτάζ μου τοπικού –και όχι μόνο- ενδιαφέροντος.
(www.pieria.tv)
Παράλληλα, εφόσον με απορρόφησε αυτή η προσπάθεια, και βλέποντας ότι την Χριστιανική Ιστοσελίδα www.sporeas.gr, δεν μπορούσα να την «τρέξω», αποφάσισα να εκδώσω και Τρίτη Ιστοσελίδα, τηλεοπτικού ενδιαφέροντος αποκλειστικά με Βιβλικά θέματα, αντικαθιστώντας έτσι την www.sporeas.gr δίχως όμως να την καταργήσω, και εξακολουθώ να πληρώνω τά έξοδα συντήρησής της διότι περιέχει μεγάλη θεματολογία. Η νέα μου Ιστοσελίδα (ώς webtv) είναι η ww.BibleMedia.tvμε διάφορα θέματα και εκδηλώσεις Βιβλικού περιεχομένου.
(www.biblemedia.tv)
Σε ποίο Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του εξωτερικού είσαστε εκφωνητής?
Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, ήταν καθαρά κοινοτικός σταθμός, που φιλοξενούσε διάφορες Εθνικότητες για να προβάλλουν τις θέσεις τους. Στον σταθμό αυτόν –και στο Ελληνικό πρόγραμμα- μεταξύ άλλων υπήρχε και Χριστιανική εκπομπή την οποία και άρχισε ένας φίλος και αδελφός για πολλά χρόνια. Χάριν αυτού, εφόσον μου έκανε την πρόταση, προστέθηκα και εγώ ώς εκφωνητής για κάποια χρόνια μαζί του. Μετά από κάποιο κόλλημα του αδελφού ανέλαβα μόνος μου την εκπομπή.
Ποια θέματα καλύπτετε στην δημοσιογραφία σας?
Τα θέματα που καλύπτω; Πέραν από το Βιβλικό μέρος στην www.BibleMedia.tv , το δημοσιογραφικό κομμάτι στην www.pieria.tv περιλαμβάνει κάθε είδους θεματολογία στην οποίαν και μπορώ να φέρω εις πέρας. Ότι δεν το καταφέρνω απλά δεν το αγγίζω.
Όλη η εργασία των ρεπορτάζ που μπορεί να δεί κάποιος στο δημοσιογραφικό σάϊτ αλλά και στο Χριστιανικό, που φέρει την υπογραφή μου, είναι δική μου επιμέλεια. Δηλαδή, η κάμερα, η συνέντευξη, το μοντάζ, οι τίτλοι, το ανέβασμα και η δημοσίευση, περνούν όλα από εμένα, και αυτό ομολογώ ότι με κούρασε αφάνταστα, μου στοίχησε, όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχικά καθώς και στην υγεία μου, διότι καθήμενος στον υπολογιστή για ώρες και ώρες κάθε ημέρα, το μόνο που μπορείς να αποκομίσεις είναι προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα! Κοιλίτσα και ασθενή όραση.
(Πλάνα από εναέρια κάλυψη)
Την ερώτηση αυτή την απάντησα στην πρώτη σου ερώτηση. Από το 1990 πιστεύω. Πρίν από αυτό όμως είχα και το «μικρόβιο» ή το «ψώνιο» αν προτιμάς, να ασχοληθώ με την δημοσιότητα και άρχισα την «υποκριτική», με σπουδές σε Δραματική Σχολή. Ήθελα να γίνω ηθοποιός (τρομάρα μου) και ευτυχώς δεν το κατάφερα σε ένα τέτοιο βρώμικο (σε εισαγωγικά ή μη) κύκλωμα.
Έτσι το «μικρόβιο» εξελίχθηκε στην ασθένεια της δημοσιογραφίας.
Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει επαγγελματικά δημοσιογράφος και ποιά είναι τα απαραίτητα προσόντα που απαιτούνται?
Αυτή η ερώτηση θα είχε ενδιαφέρον λίγα χρόνια πρίν, δηλαδή πρίν το διαδίκτυο. Σήμερα ο καθένας μπορεί να είναι δημοσιογράφος με κάποιο Blog ή μια Ιστοσελίδα. Δεν μιλώ φυσικά για τους μεγαλοδημοσιογράφους όπου ασχολούνται καθαρά επαγγελματικά, είτε στην τηλεόραση είτε σε εφημερίδες και ραδιόφωνο.
Εμείς οι μικροί (όχι απαραίτητα ηλικιακά – είμαι κιόλας 56) πιθανόν να μη λογιζόμαστε και ώς δημοσιογράφοι διότι στα μάτια των… «μεγάλων» ήμαστε όντως μικροί, άσχετα που κάποιες φορές από εμάς τους μικρούς «κλέβουν» θέματα οι μεγάλοι και τα κάνουν δικά τους, όπως τηλεοπτικά πλάνα δικά μου «εκλάπησαν» από τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας και εφημερίδα πρώτης σε κυκλοφορία, όπου και κάλυψαν τα λογότυπά μου στα πλάνα. Με αυτό θέλω να τονίσω πως, «τα απαραίτητα προσόντα που απαιτούνται» είναι η αγάπη σε αυτό που κάνεις, η εντιμότητα, η αντικειμενικότητα, το πάθος για την αλήθεια, και περισσότερο η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Με λίγα λόγια, πρέπει να είσαι «ερασιτέχνης», φυσικά με την έννοια του «εραστού» ώς εραστής της τέχνης.
Δημοσιογραφία και προσωπικά πιστεύω σας. Δυσκολευτήκατε ποτέ ώστε να μεταδώσετε μία αντικειμενική ενημέρωση?
Δεν μπορώ να φανταστώ την μη αντικειμενική ενημέρωση, διότι αυτό θα σημαίνει «νερό στο κρασί μου», θα σημαίνει δόλο, θα σημαίνει –πιθανόν- χρηματισμό, και κατά συνέπεια κιτρινισμό δημοσιογραφίας που αντίκειται στην δημοσιογραφική δεοντολογία. Παράδειγμα, όταν είμαι σε ρεπορτάζ, προσπαθώ πάντα τα γεγονότα να τα ερευνήσω και από τις δυο πλευρές,
και των καταγγελλόντων και των καταγγελλομένων, όσον αυτό είναι εφικτό. Πέραν τούτου, κάτι που με ενοχλεί αφάνταστα και ήρθα σε ρήξη με άλλους συναδέλφους, είναι η αναδημοσίευση ξένων άρθρων δίχως να αναφέρουν την πηγή του άρθρου με συνέπεια να τά παρουσιάζουν ώς δήθεν δικά τους. Αυτό με ενοχλεί και το απεχθάνομαι.
Με το σκεπτικό αυτό αντιλαμβάνεσαι πιστεύω ότι πλησίον είναι και η στάση μου στην αντικειμενική ενημέρωση. Για τά προσωπικά πιστεύω μου, αρκετές φορές τα «παντρεύω» με την αρθρογραφία, αν και δεν αρμόζει στον δημοσιογράφο να προβάλλει τά προσωπικά του πιστεύω. Εγώ δυστυχώς το κάνω κάποιες φορές διότι είναι στην φύση μου να μη μπορώ την αδικία και την βλάβη που κάποιοι προκαλούν στους άλλους και έτσι ξεσπώ –ανορθόδοξα κάποιες φορές-, με την αλήθεια όμως.
Ποιό ήταν το πιο δύσκολο γεγονός που καλύψατε?
Δύσκολο γεγονός! Χμ…, δεν μπορώ να διαχωρίσω το δύσκολο από το εύκολο, διότι απλά τα θεωρώ όλα «δύσκολα» εφόσον έχεις να κάνεις με την ενημέρωση. Δηλαδή, η ευθύνη του να ενημερώσεις το κοινό σου είναι μεγάλη, άρα και δυσκολία θα υπάρχει σ’ αυτό. Συγκεκριμένα όμως δύσκολα γεγονότα υπάρχουν, όπως για παράδειγμα μια έρευνα (Reporting) που έκανα για μόλυνση ποταμού από παρακείμενα εργοστάσια, με κόπο και κίνδυνο κάποιες φορές,
με πολυήμερη προσπάθεια να πετύχω την κατάλληλη στιγμή που θα «ξετινάξει» την έρευνα, με την κάμερα να παίρνει «φωτιά» καθώς και με χρήση Drone (ελικοπτεράκι) για εναέρια πλάνα, όπως και με εμπόδια στο να μιλήσουν κάποιοι γνώστες των πραγμάτων στην κάμερα, όλο αυτό σε «αποθαρρύνει» και πολύ περισσότερο όταν δεν τελειώνεις για να το δημοσιεύσεις
λόγω έλλειψης των απαραίτητων στοιχείων. Αυτά θεωρώ δύσκολα γεγονότα.
Θα παρατήρησες πιστεύω ότι, στην παρένθεση μετά την λέξη «έρευνα» έγραψα «Reporting» και όχι ρεπορτάζ. Λίγοι ίσως το γνωρίζουν αυτό αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο. Το ρεπορτάζ είναι η κάλυψη κάποιου γεγονότος, ενώ το Reporting σημαίνει ΕΡΕΥΝΑ. Έτσι λοιπόν μπορώ να ενισχύσω την έννοια της δυσκολίας σε κάποιο γεγονός. Ναι, η έρευνα (Reporting) κρύβει δυσκολίες και κινδύνους.
Πώς επιρεάζει η δημοσιογραφία την άποψη των αναγνωστών της?
Η δημοσιογραφία επηρεάζει κατά πολύ την άποψη των αναγνωστών. Για να έχουν άποψη όμως οι αναγνώστες πρέπει να δούνε την δημοσιογραφία και το αντικείμενό της. Από εκεί αρχίζει και ο επηρεασμός! Κάποιοι θεωρούν αλήθεια αυτά που τους μεταδίδεις ενώ άλλοι όχι, και έτσι γίνονται οι διαμάχες και οι διαχωρισμοί, περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, όπου υπάρχει η απ’ ευθείας συνομιλία. Για τα μεγάλα ΜΜΕ δεν χωρά αμφιβολία ότι επηρεάζουν την μάζα των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σ’ αυτά. Η προπαγάνδα γίνεται πάντοτε μέσα από αυτά τά μέσα ενημέρωσης.
Είναι η δημοσιογραφία το κύριο επάγγελμά σας?
Εφόσον προανέφερα την δημοσιογραφία με την έννοια του εραστού, επόμενο είναι για ‘μένα ότι δεν την ασκώ βιοποριστικά. Δεν είναι το κύριο επάγγελμά μου (αν και όλες μου η μέρες και ώρες εκεί καταναλώνονται) διότι λαμβάνω κάποια σύνταξη εξωτερικού με την οποίαν και ζώ. Όσο μπορώ τουλάχιστον…!
Μπορεί να συνεργαστεί κάποιος μαζί σας?
Τώρα πάτησες το ευαίσθητο σημείο μου, «κι’ αυτό είναι μείον μου» όπως λέει το τραγούδι!!!
Ο καθένας –του ιδίου ενδιαφέροντος- μπορεί να συνεργαστεί μαζί μου. Το μεγάλο μου παράπονο και ο πόνος της ψυχής μου, είναι ότι πολλάκις παρακάλεσα για συνεργάτες αδελφούς στο Χριστιανικό μέρος των Ιστοσελίδων, να ενωθούμε ώς ομάδα με τον καθένα να προσφέρει αυτό που γνωρίζει τεχνικά. Επίσης παρακάλεσα (και με έντονη προσευχή) να βρεθούν αδελφοί όπου να μπορούν να τα «λένε», να είναι εκφωνητές σε Βιβλικά προγράμματα, διότι δεν μπορώ όλα να τα κάνω μόνος μου.
Δυστυχώς «αγρόν ηγόρασαν» και ουδείς επέδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον. Τόνισα μάλιστα ότι, το διαδίκτυο είναι σήμερα ο καλύτερος αγρός για Ευαγγελισμό, αλλά δεν το έλαβαν υπ’ όψιν. Εκτός εάν δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, κάτι που ευτυχώς δεν το αποδέχομαι.
Το δυστύχημα είναι και το εξής: Αρκετοί βλέπουν μια τέτοια συνεργασία με τις παρωπίδες του δογματικού τους κατεστημένου, ωσάν να δίδαξε ο Χριστός δόγματα και θρησκεία και όχι πίστη και ελευθερία.
Στο δημοσιογραφικό κομμάτι, και εκεί επεδίωξα συνεργασίες, αλλά ο ανταγωνισμός και η υπερηφάνεια δεσπόζουν και δεν οδηγούν σε καρποφόρες συνεργασίες. Ο καθένας θέλει να φαίνεται αυτός μπροστά και το όνομά του να φιγουράρει πρώτο! Αυτό δυστυχώς ένοιωσα και με τους αδελφούς που ζήτησα συνεργασία, τόσο στον www.sporeas.gr όσο και στην www.BibleMedia.tv.
Πιστεύω δε, ότι εάν πρόσφερα μισθό, τότε «ουρά» θα γινόταν από τους επίδοξους «συνεργάτες» πιστούς!
Η συνεχή ενημέρωση θέλει χρόνο και δύναμη. Απο πού αντλείται την δύναμη και αντικειμενικότητα των ρεπορτάζ σας?
Εδώ ας μου επιτραπεί να κάνω έναν διαχωρισμό. Τα περισσότερα Blogs δημοσιεύουν (βλέπε αναδημοσιεύουν) εργασίες άλλων σε μεγάλο ποσοστό, και όπως προείπα παραπάνω πολλές φορές δεν αναφέρουν ούτε την πηγή τους. Εγώ δεν δύναμαι να αναρτώ τόσα πολλά άρθρα για τον λόγο ότι το 95% των ρεπορτάζ είναι δικά μου και μόνο δικά μου. Άρα, ανάρτηση θα κάνω όταν
έχω ρεπορτάζ, κάτι το οποίον γίνεται σχεδόν καθημερινά.
Όσο για τον χρόνο και την δύναμη; Τον πρώτο τον έχω, το δεύτερο αναζητώ. Πράγματι κουράστηκα όλα αυτά τά χρόνια με συνέπεια να θέλω να τά παρατήσω και να ξεκουραστώ. Γιατί δεν το κάνω; Απλά διότι (το έγραψα παραπάνω) το «μικρόβιο» ή το «ψώνιο» δεν μου επιτρέπει την πολυτέλεια της ανάπαυσης. Πιστεύω δε πώς εάν μπει στη ζωή μου κάτι ανώτερο που να μπορώ να ασχοληθώ (σύντροφος για παράδειγμα), θα παρατήσω όλα τα παραπάνω (εκτός από το Βιβλικό κομμάτι φυσικά) και θα πώ το κραυγαλέο «Αλληλούια» για να ξεκουραστώ επιτέλους (και πάλι γέλιο).
Τέλος, κλείστε με την αποψή σας για όσους ασχολούνται με την ενημέρωση.
Τί άποψη να εκφέρω; Όσοι ασχολούνται καλώς πράττουν, μάλλον θα εννοείς συμβουλή ή συμπλήρωμα σε όσους ασχολούμαστε με την ενημέρωση.
Από τά παραπάνω πιστεύω να δόθηκε ο στόχος που θα πρέπει να έχουμε όσοι ήμαστε ή το παίζουμε δημοσιογράφοι. Το κύριο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε όλοι μας, είναι η αποφυγή της κίτρινης δημοσιογραφίας και η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτά τά δύο εάν ξενίζουν (δεν τα γνωρίζουν) κάποιους συναδέλφους, τότε όντως το «παίζουν» τέτοιοι, και όσοι τά γνωρίζουν και δεν τά τηρούν, δεν διαφέρουν από τους… «παιχνιδιάρηδες»!
ΠΗΓΕΣ και μέσα πληροφόρησης
www.Pieria.tv
www.BibleMedia.tv
www.sporeas.gr
Ν.Σ. 26/3/2016