Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Οδός Αιόλου, Αθήνα. Εικόνες ανθρώπων (16 Οκτ. '15)


Εικόνες απο την οδός Αιόλου της Αθήνας, που συνδέει το ιστορικό κέντρο της Πλάκας, κάτω απο την Ακρόπολη με την πλατεία Ομόνοια.

Πολυσύχναστος δρόμος, με καφετέριες, μαγαζιά, την πλατεία Κοτζιά και τους ανθρώπους της καθημερινότητας. Μεταξύ τους και ανήμποροι, ζητιάνοι, μικροπωλητές.


1 άνδρας σε καρότσι με δεμμένα πόδια. Πολλοί άνθρωποι την εποχή μας στερούνται την δημόσια δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλοι ενώ έιναι άρρωστοι εκμεταλλέυτονται την εμφανή τους κατάσταση και βγάζουν έτσι χρήματα. Εδώ δεν ξέρω τι ιστορία κρύβει η εικόνα.
 

2 άνδρας μεσήλικας με γένια και ένα πλαστικό ποτήρι στα χέρια. Πολλοί άνθρωποι μένουν στο δρόμο και δεν έχουν την ευκαιρία να βρούν χώρο να πλυθούν. Στο ίδιο σημείο όμως, Ευριπίδου 14, υπάρχουν τα προγράμματα του ΚΑΤΑΦΥΓΊΟΥ, Τρίτη και Πέμπτη, όπου παρέχονται δωρεάν, ντούς, πλυντήριο και φαγητό.
τηλέφωνο επικοινωνίας 6977202398

3 μια και μόνο καθαρισμένη πλάκα του πεζοδρομίου και αστράφτει. Κάποιος πρέπει να έχει κάνει δουλειά του να καθαρίζει αυτές τις πλάκες ώστε να δείξει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος που πουλάει εκεί και πάνω από 3 χρόνια που περνάω.


4 η κλασσική, αλλά και ανατριχιαστική εικόνα της γυναίκας που κουβαλάει το παιδί- μωρό. Είναι δικό της ή όχι κανείς δεν γνωρίζει. Στο βάθος μικροπωλητής εκθέτει σε ομπρέλα τα αυτοδημιούργητα κοσμήματά της.


5 άνθρωπος που κείτεται στην άκρη του πεζοδρομίου και κοιμάται, αλλά έχει εκτείνει το χέρι του με το ποτήρι, για να δώσουν ότι έχουν οι περαστικοί. Μερικοί απο αυτούς τους συνανθρώπους μας, δεν μιλάνε, αλλά μουγκρίζουν αν τους μιλάς. Έχουν αποξενωθεί τόσο από την επικοινωνία με ανθρώπους που το μόνο που κάνουν είναι να κοιμούνται και να περιπλανώνται στους δρόμους, ψάχνωντας στα σκουπίδια.
 

6 μία αλλοιωμένη φωτογραφία, αλλά που μου έκανε εντύπωση και ας μη πιάσαμε κουβέντα με την δεσποινίδα. Περνάγα και βλέπω μια καθαρή, καλοντυμένη δεσποινίδα στα 30-35, να πουλάει 3-4 απλά σακουλάκια με μια κορδέλα, που μέσα είχαν από μερικά ματσάκια με τσάι του βουνού ή ρίγανη. Η απόκρισή της ήταν γλυκιά, καθώς περνούσα και τις είπα γειά, χωρίς να ανταποδώσει κάμια άλλη λέξη ή να φανεί πιεστική να αγοράσω απο αυτήν.


Δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους,
μπορούμε όμως να ενδιαφερθούμε να χαιρετίσουμε και αν γνωρίσουμε την ανάγκη τους να τους προτείνουμε έναν φορέα όπως το ΚΑΤΑΦΥΡΙΟ,
Ευριπίδου 14, τηλέφωνο υπεύθυνου 6977202398,
Σοφία και Κώστα Βιταλάκη.
Κάντε το πρώτο βήμα, δεν είναι τόσο δύσκολο. Καντε το με χαρά και πίστη ότι είναι θεάρεστο.
 
Ν.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου