Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Εμφάνιση χελώνων καρέτα καρέτα στον κόλπο Σαλαμίνας - Μεγάρων Αττικής

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021, στις 6:30 το απόγευμα, στην περιοχή του Μεγάλου Πεύκου Αττικής, στην τοποθεσία της καφετέριας - εστιατόριο ΡΙΒΙΕΡΑ, 


εθεάθη στα 100 μέτρα από την ακτή πλεούμενο αντικείμενο, το οποίο μετά τις 7:30 ξεβράστηκε στην ακτή και πρόκειτο για νεκρή καρέτα-καρέτα, τυλιγμένη σε ψαρό-δίχτυα. 


Πιθανόν η χελώνα να βρισκόταν για πολλες ημέρες στην κατάσταση αυτή στη θάλασσα, καθώς είχε πρηστεί αρκετά.

Ενημερώθηκε απο την καφετέρια το λιμενικό και φιλοζωικός σύλλογος ΑΝΙΜΑ (κατόπιν οδηγίας του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ). 

Η λιμενική αστυνομία έφτασε σχεδόν ταυτόχρονα με τον φιλοζωικό σύλλογο στην ακτή στις 8:30 το βράδυ, όπου κατέγραψε το Λιμενικό τα στοιχεία της θαλλάσσιας χελώνας. Ερασιτέχνης ψαράς καθώς και παραθεριστές βοήθησαν στο να γίνει εφικτή η καταγραφή από το λιμενικό και ύστερα σκεπάστηκε η χελώνα από τον σύλλογο ΆΝΙΜΑ, ώστε να προστατευτεί απο αδέσποτα ζώα της περιοχής.

Το ίδιο βράδυ ενημερώθηκε και ο αντιδήμαρχος Μεγάρων από το λιμενικό, που δήλωσε ότι είναι αργά και ότι θα γίνει την Κυριακή η περισυλλογή του κήτους και η υγειονομική ταφή του.

2η θαλάσσια χελώνα

Παραθεριστές της παραλίας, είδαν θαλάσσια χελώνα ίδιου μεγέθους την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 πλησίον της ακτής της καφετέριας, με διαφοερτικό χρώμα κεφαλιού απο την χελώνα που ξεβράστηκε νεκρή. Επίσης, στις 5 Σεπτεμβίου 2021 εθεάθη (πιθανόν) η ίδια χελώνα στο ίδιο σημείο.

(χελώνα με κιτρινωπό λαιμό-κεφάλι, Λέντζα-Σιαμανή Μαργαρίτα)

2η νεκρή χελώνα μέσα στο καλοκαίρι

Παραθεριστές ανέφεραν ότι πρόκειται για την 2. νεκρή χελώνα στην περιοχή εντός ενός μήνα, καθώς αναφέρθηκε ότι βρέθηκε μία νεκρή χελώνα και στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Δεδομένα σχετικά με θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο Σαλαμίνας απο την ΑΡΧΕΛΩΝ

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δώθηκε απο τον ΑΡΧΕΛΩΝ, αρκετές χελώνες μπλέκονται σε αλιευτικά εργαλεία και πολλές βρίσκονται δυστυχώς νεκρές.

Για το έτος 2020, οι λιμενικές αρχές ενημέρωσαν για 8 νεκρές χελώνες που είχαν εντοπίσει στην περιοχή του Κόλπου της Ελευσίνας, όπου βρίσκεται και το Μεγάλο Πεύκο.

Χρήσιμες πληροφορίες σε περίπτωση εντοπισμού θαλάσσιας χελώνας

  • Κέντρο Άμεσης Δράσης ΛΣ: 108 (για καταγγελίες, αναφορά ευρεσης χελώνας)
  • ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
Αθήνα: 210 5231 342, e-mail: info@archelon.gr

Γλυφάδα Αττικής: 210-8982600, 6932640949, e-mail: education@archelon.gr

  • ΑΝΙΜΑ , 2109510075. https://www.wild-anima.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου