Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μελίνα Σταμάτη. Μέλος οργάνωσης Hope Spot, μιλά για μουσική και κακοποίηση γυναικών


Μελίνα μιλησέ μας λίγο για τον εαυτό σου.

Μ.Σ. Έχω γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου και μένω. Έχω σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά έπειτα έφυγα στην Αυστραλία όπου και έκανα τρία χρόνια Βιβλικό στο κολέγιο των Hillsong στο Σίδνεϊ. Στην Αυστραλία επίσης ασχολήθηκα με το κοινωνικό έργο ως έκφραση της καρδιάς της εκκλησίας, να αγγίξει ανθρώπους με την αγάπη του Θεού και γύρισα πίσω στην Ελλάδα με την ίδια καρδιά και όραση να δω την εκκλησία να βγαίνει έξω από τους τοίχους και να αγγίζει τους χαμένους και πονεμένους.


Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι με το κοινωνικό έργο, και εδώ και τρία χρόνια έχουμε ξεκινήσει με την οικογένειά μου τη δική μας οργάνωση «Hope Spot» που βοηθάει και προσφέρει αρωγή σε θύματα trafficking και ενδο-οικογενειακής βίας (γυναίκες και παιδιά). www.hopespot.gr



Περίγραψε λίγο παραπάνω το Hope Spot.



Μ.Σ. Το Hope Spot είναι μια κοινωνική-μη κυβερνητική οργάνωση.
Δεν έχει χριστιανικό προφίλ, αλλά πολλοί από τους ανθρώπους που υπηρετούν στο έργο και το στηρίζουν αγαπούν τον Θεό.
Το Hope Spot δραστηριοποιείται κυρίως στη Θεσσαλονίκη παρέχοντας νομική και ψυχολογική υποστήριξη σε θύματα εμπορίας ανθρώπων, και σε θύματα ενδο-οικογενειακής βίας (γυναίκες και παιδιά), αλλά συνεργάζεται και με άλλους φορείς πανελλαδικά.

 
Πού βοηθάτε τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, και σε θύματα ενδο-οικογενειακής βίας?

Μ.Σ. Επισκεπτόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα κέντρα φύλαξης, προσφέροντας είδη υγιεινής και φαγητό σε γυναίκες που κρατούνται ως παράνομες στη χώρα μέχρι να γίνει η απέλασή τους (εκ των οποίων κάποιες είναι θύματα ή εν δυνάμει θύματα εμπορίας ανθρώπων). Μέσα στα τελευταία 3 χρόνια έχουμε βοηθήσει περίπου 15 γυναίκες θύματα trafficking και 25 γυναίκες θύματα ενδο-οικογενειακής βίας μαζί με τα παιδιά τους.

 
Πώς σας γνωρίζει ο κόσμος?

Μ.Σ. Οργανώνουμε παρουσιάσεις σε σχολεία και ενημερωτικές εκδηλώσεις φέρνοντας ενημέρωση και αφύπνιση στο κοινό για το θέμα της βίας.
Συμμετέχουμε σε ανοιχτές συζητήσεις και προωθούμε το μήνυμα της ελπίδας σε γυναίκες και παιδιά που έχουν βιώσει κακοποίηση. Το ρητό μας είναι «Κάνουμε στους άλλους αυτό που θέλουμε να κάνουν σε εμάς».

Πιστεύουμε στη νέα γενιά και την κινητοποιούμε να χρησιμοποιήσει το δυναμικό της για να φέρει μια αλλαγή και αφύπνιση στην κοινωνία που ζούμε βγαίνοντας από την απραξία και την απάθεια.

Μέσα στον οραματισμό μας είναι να δημιουργούμε εθελοντικές θέσεις για νέους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν εργασία και χρειάζονται έναυσμα και δημιουργικότητα για να προχωρήσουν στη ζωή τους.


Στο Hope Spot, με τι ασχολείσαι ακριβώς?

Μ.Σ. Στο Hope Spot βοηθάω σε πολλές θέσεις, αλλά κυρίως στο συντονισμό του γραφείου μας, των εθελοντών, στη λειτουργία του ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας που διαθέτουμε, όπως και σε ενημερώσεις στα σχολεία και σε δημόσιες εκδηλώσεις.


Τι σχέση έχεις με την μουσική?

Μ.Σ. Αγαπώ τη μουσική και αγαπώ να βλέπω τη μουσική που πηγάζει από τον ουρανό να φέρνει την ελευθερία και τη μυρωδιά του ουρανού στη γη, φέρνοντας ανθρώπους σε μια ζωντανή συνάντηση με τον Ιησού!

Γράφω τραγούδια για τον Ιησού τα τελευταία 13 χρόνια. Ύμνοι που θα βοηθήσουν την εκκλησία να έρθει πιο βαθιά στη σχέση της με τον Ιησού και να κάνουν την καρδιά της να χτυπήσει με το χτύπο της καρδιάς Του για τη γενιά μας και για αυτό που ο Θεός κάνει τώρα! Όπως επίσης και τραγούδια που αγγίζουν αυτούς που ποτέ δεν έχουν συναντήσει τον Ιησού, φέρνοντας τους στη συνείδηση της θυσίας του Σταυρού και της απέραντης αγάπης Του.



Είσαι και μέλος του συγκροτήματος ΦΩΣ.

 
Μ.Σ. ...κάπως έτσι ξεκίνησαν οι «Fos». Δεν άρχισα να γράφω τραγούδια, με σκοπό να κάνω ένα συγκρότημα ή να γράψω ένα cd…..ήταν κάτι που ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό μου. Απλά μια μέρα με τις λίγες συγχορδίες που ήξερα στην κιθάρα, ο Κύριος άρχισε να μου δίνει ύμνους, που τους τραγουδούσα μόνη μου στο δωμάτιό μου σε Αυτόν χωρίς κανένας να το ξέρει. Και μια μέρα ένιωσα μέσα μου ότι ήθελε να τα δώσω έξω...Ήταν μια πράξη υπακοής για μένα γιατί δεν ένιωθα ότι είχα την ικανότητα να το κάνω, αλλά ο Κύριος το τίμησε και το αύξησε, γιατί είναι για τη δόξα Του!
(http://fos-salonica.blogspot.gr)



Πότε ξεκίνησατε το ΦΩΣ?

Μ.Σ. Ξεκίνησα το συγκρότημα «Fos» το 2000 με την αδελφή μου Λιάνα, όταν κάποιος μας κάλεσε σε μια ευαγγελιστική συναυλία να μοιραστούμε τα τραγούδια που γράφαμε, και έτσι είπαμε να δώσουμε ένα όνομα και συμφωνήσαμε να είναι «Fos» Το συγκρότημα «Fos» από τότε έχει περάσει από διάφορα σχήματα, τώρα βρισκόμαστε στο πιο ανανεωμένο. Έχουμε κάνει σαν «Fos» 4 άλμπουμ και τώρα ετοιμαζόμαστε για το 5ο. Το πιο πρόσφατο cd μας είναι το «Όλα Καινούρια» που κυκλοφόρησε το 2015.
(μπορείτε να βρείτε το άλμπουμ των ΦΩΣ στο iTunes, όπως και να τους ακολουθήσετε στο Youtube “Fos Songs” και στο Facebook “FOS”)



Τι έχετε στην καρδιά σας να πετύχετε με τους ΦΩΣ?

Μ.Σ. Η καρδιά μας με τους «Fos» είναι να αγγίξουμε τη γενιά μας με τραγούδια που μιλάνε στον παλμό της εποχής μας. Τα τραγούδια μας είναι κυρίως λατρευτικά, μπορούν να τραγουδηθούν μέσα στην εκκλησία, αλλά πάντα γραμμένα με καρδιά να αγγίξουν και τον κόσμο.

Είναι αφυπνιστικά και τις περισσότερες φορές αναφέρονται στον Σταυρό, στην παράδοση και στο πως να αγγίξουμε άλλους ανθρώπους.

Μέσα στο cd έχουμε και κάποια τραγούδια που μιλάνε για ελπίδα και αγγίζουν συγκεκριμένες φάσεις ζωής, όπως το «Μη ξεχάσεις πως να πετάς». Είναι μέσα στην καρδιά μας να μεταφέρουμε αυτά τα τραγούδια και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, κάνοντας περιοδείες και είναι χαρά μας να επισκεπτόμαστε άλλα μέρη, χριστιανικά και μη, και να μοιραζόμαστε αυτό που ο Θεός μας έδωσε.

Είναι όλα για Αυτόν και για τον κόσμο που αγάπησε!


Ποιά είναι η σχέση στο να υπηρετείς άλλους ανθρώπους? Σου ηταν πάντοτε εύκολο?
Μ.Σ. Από μικρή ηλικία είχα καρδιά για τη διακονία και στα 20 μου είχα αναλάβει τη νεολαία της εκκλησίας μας. Έτσι συνεχώς ήμουν κοντά σε ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια, προσευχή, ενθάρρυνση. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο ο Κύριος καλλιέργησε μέσα μου μέσα στα χρόνια και μέσα από διάφορες φάσεις και εμπειρίες που πέρασα.

Γιατί τις περισσότερες φορές, μπορείς να βοηθήσεις κάποιον στο βαθμό που εσύ έχεις νιώσει τον πόνο τους. Μπορεί να μην έχεις πέσει θύμα ενδο-οικογενειακής βίας ή trafficking, αλλά να έχεις χάσει έναν αγαπημένο, να έχεις αντιμετωπίσει απογοήτευση ή ακόμα να έχεις βρεθεί για καιρό κοντά σε ανθρώπους που πονάνε, και αυτό να σε έχει κάνει πιο ευαίσθητο στην κραυγή τους για βοήθεια.

Στη προσωπική μου ζωή ήταν ένας συνδυασμός προσωπικών εμπειριών που καλέστηκα να Τον εμπιστευθώ σε δύσκολες καταστάσεις, ήταν επίσης η τριβή μου με διακονίες που είναι μέσα στην κοινωνία και βοηθάνε πληγωμένους ανθρώπους από τις οποίες εμπνεύστηκα, αλλά επίσης και η συνειδητοποίηση μου καθώς πλησιάζω τον Θεό ότι βασική αποστολή της εκκλησίας είναι να αγγίξει αυτούς που έχουν χαθεί, καθώς γινόμαστε τα χέρια και τα πόδια Του.

Η οικογένειά μου έχει βαδίσει στο ίδιο μονοπάτι και ήταν μια εμπειρία που την περπατήσαμε μαζί και συνεχίζουμε μαζί, από τότε που ξεκινήσαμε το Hope Spot.



Κλείνωντας την συζήτησή μας, θα ήθελα να ρωτήσω πως μπορούν ενδιαφερόμενοι απο άλλα μέρη της Ελλάδας να σας στηρίξουν ή να ζητήσουν την βοήθειά σας?

Μ.Σ. Μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα μας www.hopespot.gr που είναι στα ελληνικά και αγγλικά, και να μάθουν περισσότερα για το έργο μας, όπως και να εγγραφούν στο newsletter μας και στις σελίδες των social media. Έτσι μπορούν να μείνουν σε άμεση επαφή μαζί μας για δράσεις που οργανώνουμε και ανάγκες που υπάρχουν. Μπορούν να μας γράψουν στο info@hopespot.gr ή να μας καλέσουν στα γραφεία μας 2310-620785. Οι ανάγκες αλλάζουν συνέχεια άρα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας και θα τους πούμε πως μπορούν να βοηθήσουν.



Ποιά ειναι η πρώτη ανάγκη που σου έρχεται στον νού αυτήν την περίοδο που θα ήθελες να απευθύνεις σε όσους διαβάζουν?

Μ.Σ. Αυτή την περίοδο θέλουμε να κάνουμε ανακαίνιση στον ξενώνα μας. Θέλουμε να βάψουμε τον χώρο και να αγοράσουμε καινούρια έπιπλα (κρεβάτια, καναπές που γίνεται κρεβάτι, τραπέζι κουζίνας, τραπεζάκι σαλονιού, χαλιά) που θα κάνουν τον χώρο πιο άνετο και πιο ζεστό για τις κοπέλες που έρχονται.

Εάν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν έπιπλα σε καλή κατάσταση που δεν τα χρειάζονται, ή θέλουν να προσφέρουν ένα χρηματικό ποσό για αυτό, μπορούν να κάνουν κατάθεση στο λογαριασμό μας που αναγράφεται στην ιστοσελίδα μας www.hopespot.gr στην κατηγορία που λέει «ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ» αναφέροντας ότι είναι για αυτό το σκοπό.

Ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου