Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΕΦΥΡΕΣ με τους πρόσφυγες και τους τοπικούς φορείς στη Λέσβο

Χτίζοντας... γέφυρες με τους πρόσφυγες και τους τοπικούς φορείς στη Λέσβο

15/9/2015
Εισαγωγή
Αυτήν την βδομάδα άκουμε και εν όψει εκλογών, για την επίσκεψη νησιών όπως η Λέσβος απο πολιτικούς και άλλους φορείς. Ένα απο τα νησία που δέχονται τους μεγαλύτερους αριθμούς απο πρόσφυγες απο Συρία και όχι μόνο.
Μία ομάδα απο ανθρώπους ήταν και οι ΓΕΦΥΡΕΣ, ένας φορέα που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε Σύριους. Μέσα στην 2 ήμερη επίσκεψη στο νησί, συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς και πρόσφυγες, αλλά δεν έμειναν εκεί.
Όταν μαθεύτηκε απο τις αρχές για την αφιξή τους στο νησί, βρέθηκαν να βοηθούν και βάζουν σε σειρά, με την βοήθεια της λιμενικής αρχής,  τους 2000 ανθρώπους που θα επιβιβάζονταν στο πλοίο. Τους έβαζαν σε σειρές ώστε να μην ποδοπατηθούν, έχοντας μαζί τους και αραβόφωνους που μπορούσαν να συνενοηθούν μαζί τους. Αυτό συνέβη συνολικά 4 φορές μέσα σε 2 ημέρες.
Επίσης συνεργάστηκαν με την κοινωνικη κουζίνα και μοίρασαν φαγητό.

Τους ευχαριστώ για την συγκατάθεσή τους να μοιραστούν μαζί μας μία αναφορά απο το τι έζησαν το Σαββατοκύριακο στην Λέσβο:

"Μέσα σε δύο ημέρες ολοκληρωσαμε έργο για δέκα. Συναντηθήκαμε με τις αρχές, ενημερώσαμε ανθρώπους, συνεργαστήκαμε με την κοινωνική κουζίνα παρέχοντας φαγητό, μοιράσαμε φαγητό σε πρόσφυγες που προσπαθούσαν να προφυλαχτούν στη σκιά των πλοιων ή μέσα στις σκηνές τους,


ζητήσαμε τη βοήθειά τους για τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου στο οποίο ανταποκρίθηκαν αμέσως, είδαμε παλιούς φίλους που τώρα διαμένουν σε χώρους στέγασης στη Μυτιλήνη,


και βοηθησαμε τις λιμενικές αρχές στην επιβιβαση χιλιάδων Συριων και Αφγανων.


Η επίσκεψη στη Συκαμιά ήταν συγκλονιστικη. 53 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, μόλις είχαν αποβιβασθεί. Προσπαθούσαν να σκεπαστούν με ό,τι τους είχε πρόχειρα δοθεί από κάποιον εθελοντή. Εμφανέστατα φοβισμένοι σε αυτό τον έρημο τόπο στις τρεις η ώρα τα ξημερώματα μας ζήτησαν βοήθεια. "
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου