Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό πρόβλημα Ουγγαρίας. Κλειστά ουγγαρικά σύνορα, κινεί πρόσφυγες προς Κροατία. Μέσα απο τα μάτια του πάστορα Φιλ

Εισαγωγή
Τα σύνορα για τους πρόσφυγες έκλεισαν με την Ουγγαρία και τώρα στρέφονται και μεταφέρονται προς την Κροατία και από εκεί προς την Σλοβενία. Παρακάτω μας παρουσιάζεται η κατάσταση στα σύνορα με την Ουγγαρία, απο τον πάστορα που για δύο βδομάδες βρησκόντα στην πρώτη γραμμη μαζί με άλλους ανθρώπους και ομάδες, προσφέροντας ρούχα, νερά και πνευματική υποστήριξη.

"Το προσωρινό Κέντρο υποδοχής στην νότια Ουγγαρία έκλεισε νύχτα της Δευτέρας( 14.09.2015), όταν τα σύνορα έκλεισαν. Τα ξημερώματα της Τρίτης στις 01.30 ακούσαμε ότι εκατοντάδες κόσμος κατευθύνεται στην βόρεια μεριά της Σερβίας. Μερικά άτομα της ομάδας κατευθύνθηκαν προς την αντίθετη μεριά για να δούν αν μπούμε να χρησιμοποιήσουμε τις σκηνές τις οποίες είχαμε μόλις μαζέψει.
Λίγα γνωρίζαμε τι θα αντικρίσουμε στο νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής στην περιοχή Horgos, που έφτασε στα 4.000 άτομα. Είναι η σέρβικη πόλη που συνορεύει με την Ουγγαρία.

Η ομάδα μας που ήταν εκεί έστηνε σκηνές, προμηθευόταν φαγητό και μοίραζε νερά και βοηθούσαν να στήσουν ένα μέρος για να αντιμετωπίσουν βασικές πρώτες βοήθειες. Την Τρίτη η ομάδα μας δεν ήταν η μόνη στο σημείο αυτό. Ιδιώτες απο την Αυστρία, την Τσεχία και την Γερμανία (μεταξύ των άλλων) είχαν έρθει με φαγητά και νερά.
Φαινόταν όταν έπειτα απο την ένταση της Τετάρτης ο προσωρινός αυτός χώρος υποδοχής θα ήταν επικίνδυνος, αλλα την Πέμπτη ήταν ήρεμα. Εργαστήκαμε ενάντια στον μεγαλύτερο κίνδυνο, την παραπληροφόρηση. Όλοι ήθελαν να ξέρουν που να πάνε και πως. Πολλοί διατηρούσαν τις ελπίδες του οτι θα μπουν στην Ουγγαρία ακόμη και αν η πόρτα αυτή ήταν και είναι κλειστή.
Άρχισε να διαδίδεται ότι το UNHCR και η σερβική κυβέρνηση θα μετακινήσουν τους ανθρώπους προς την Κροατία και απο εκεί θα συνέχιζαν για την Σλοβενία. Στις 7 το πρωί ο προσωρινός χώρος υποδοχής ήταν άδειος στην πόλη Horgos και μόνο η πολύ επίμονη έμεναν ελπίζοντας ότι θα μπούνε στην Ουγγαρία.
Απο την στιγμή αυτή κλείσαμε την κατασκήνωσή μας. Μερικοί απο τους σπουδαίους ανθρώπους μας μετακινήθηκαν στην Κροατία για να συνεχίσουν να βοηθάνε και εκεί.
Χτες ήταν μια σπουδαία ευκαιρία μας για να βρεθούμε κοντά στους ανθρώπους. Πέρα της πρακτικής βοήθειας, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Ευαγγέλιο και να μοιράσουμε Καινές Διαθήκες. Οι άνθρωποι το δέχτηκαν. Δεν υπήρχαν στα αραβικά, στα Φαρσί, στα Ουρντού ή στα Παστο και όταν βρίσκαμε κάτι στη γλώσσα τους ήταν τόσο χαρούμενοι. Όλοι θα επιβιβάζονταν σε ένα λεωφορείο και θα μπορούσαν να διαβάσουν στην γλώσσα τους.
Golgota, ελληνικά Γολγοθά (όνομα ομάδας) είχε την χαρά να ήταν στην πρώτη γραμμή δύο φορές τις τελευταίες δύο βδομάδες. Είναι σίγουρα ότι είχε τα απρόοπτα του, αλλά η χαρά της αγάπης είναι μεγαλύτερο από το βάρος. Εμείς θα συνεχίσουμε να συνεχίζουμε το έργο, ωστόσο ο Κύριος είναι αυτός που ανοίγει τις πόρτες.
Στο σημείο αυτό δεν ζητάμε άλλες δωρεές και είμαστε ευγνώμων για όσους έδωσαν, Η δωρεές σας ήταν γεναιόδωρες και αναγκαίες, Σαε ευχαριστούμε πολύ.
Πράξεις Αποστόλων 20.35, απο το Ευαγγγέλιο “Είναι καλύτερο το να δίνεις παρά να παίρνεις.”
πάστορας Phil Metzger,
email: Philmetzger@calvarychapel.com
Ν.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου